jarné prázdniny s Kysuckým múzeom

Počas jarných prázdnin od 18. februára 2023 do 12. marca 2023 Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti, Žilinského samosprávneho kraja, pozýva všetkých školákov s rodičmi z celého Slovenska stráviť príjemné chvíle do svojich expozícií.

18. 02.-12.03.2023

1

V Kaštieli Radoľa sme pre rodičov s deťmi  pripravili prehliadku stálych expozícií Svet dávnych predkov, Meštianske bývanie na Kysuciach či 695 rokov – Cesta dejinami, ale aj troch aktuálnych výstav. Výstava Stredovek s Historickým spolkom sv. Šebastiána  ponúkne repliky dobových chladných, strelných a  palných zbraní, vrátane komorového  dela „pražská rýchlica,“ modelov prakov typu „trebuchet“ a „onager.“ Návštevníci tu uvidia napr. repliku kuše, ktorá bola spočiatku označovaná cirkvou ako diablov nástroj a mohla byť používaná len proti neveriacim. Zoznámia sa s palnými zbraňami – píšťalami, ktoré za svoj rozmach vďačia husitským bojovníkom. Návštevníci sa oboznámia so zbrojou bojovníkov – krúžkovou košeľou, prešívanicou, ochranou hlavy, kyrysom a plechovými rukavicami. Pre milovníkov historických dokumentov je v ponuke výstava Dolné Kysuce na historických pohľadniciach, ktorá ponúka zaujímavé historické zábery vybraných dolnokysuckých sídel na pohľadniciach vydaných v období Rakúsko-Uhorska, prvej Československej republiky i v povojnových rokoch. Určite  zaujme aj súbor detailov  Lajdovej rekonštrukcie svetoznámeho diela Posledná Večera v mierke 1:1, ktoré vytvoril renesančný génius Leonardo da Vinci.

4

Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou počas celých jarných prázdnin pozýva deti na prechádzku dejinami Kysúc od najstarších lovcov mamutov cez vek Juraja Turzu až po storočie kozmických letov, na ktorej stretnú vernú repliku mamuta v životnej veľkosti. Okrem stálej expozície ponúka múzeum vo svojich rozľahlých výstavných priestoroch výstavy Cesta do stredu Zeme a dočasne sprístupnenú výstavu Socialistické Kysuce alebo Takto sme žili... Na výstave  Videl som všetky kostoly Slovenska sa návštevníci dozvedia ktorý kostol je najstarší, najväčší, najmenší, najvyššie položený alebo s najviac naklonenou vežou. Tiež ktorý má najviac kopúl a veží, najťažší a najľahší zvon, najviac slnečných hodín či najväčšiu mozaiku. Deti určite zaujme  interaktívna výstava, prostredníctvom ktorej  budú môcť putovať zákutiami ľudskej hlavy.  Spoznajú nekonečné množstvo podôb hláv, ktoré môžu preskúmať na obrazoch – od masky faraóna, historickej fotografie, akademickej skice či balónových smajlíkov. Inšpirácia je všade okolo nás a predstavivosti sa medze nekladú. Pred zrkadlom si môžu podľa návodu vyskúšať aj grimasy, pretože, ako sa hovorí, koľko grimás vieš urobiť, toľkokrát si človekom. Oboznámia sa s rôznymi slovnými spojeniami týkajúcimi sa hlavy. Deti tu nájdu kapustnú či dutú hlavu. Na záver môžu zavítať aj do obce Gebuľová, kde si budú môcť vytvoriť hlavu podľa svojich predstáv.

3

Počas jarných prázdnin určite netreba vynechať návštevu Kysuckého múzea- Múzeum Čadca, ktoré približuje prostredníctvom smart technológií históriu Dejín Čadce a okolia. Dotykové obrazovky ponúkajú možnosť overiť si svoje vedomosti v kvíze alebo sa zabaviť pri pexese zostavenom zo starých fotografií. K vzácnostiam expozície nepochybne patrí Horelický poklad, ktorý prezentuje výber 250 strieborných mincí, obsahujúci grajciare, polturáky, groše, denáre, orty a polbatzeny. Medzi zaujímavosti expozície patria aj vzácne artefakty po židovskej komunite v Čadci. Na výstave Pod patronátom sv. Floriána si návštevníci budú môcť pozrieť  hasičské uniformy, medaily, vyznamenania, ale aj  historickú techniku a to hasičské prúdnice. Určite ich zaujmú i tesáky, sekerky a hasičská šerpa baróna Armina Poppera. Okrem zbierok z Kysuckého múzea sa na výstave nachádzajú aj predmety z Hasičského múzea mesta Ostrava, napríklad historická ručná striekačka. V prázdninovej ponuke je aj výstava Vítanie jari, ktorá je nielen pastvou pre oči, ale je zároveň inšpiráciou k vytvoreniu vlastných originálnych kraslíc. Na výstave prezentuje svoje diela 40 vystavovateľov. Kraslice sú zdobené tradičnými, modernými i kombinovanými technikami a sú dôkazom invencie a zručnosti ich výrobcov. V ponuke výstav do 28. februára 2023 bude aj fotografická výstava Očami Milana Rastislava Štefánika, ktorá prezentuje zábery z Európy, Ameriky, Afriky, Strednej Ázie, Tichomoria.

1

V Múzeu kysuckej dediny sme pre rodiny s deťmi pripravili  19. februára 2023 podujatie Fašiangy v skanzene. Už od rána budú skanzenom rozvoniavať zabíjačkové špeciality. Zamestnanci Krčmy z Korne budú pripravovať tradičnú zabíjačkovú kapustnicu, voňavé jelítka, tlačenku v ponuke nebudú chýbať oškvarky či výpečky. Milovníci sladkých dobrôt sa môžu tešiť na šišky, koláče varené víno a medovinu. Samozrejme sme nezabudli ani na remeselníkov, fašiangový sprievod masiek a folklórne vystúpenie v podaní FS Kýčera z Ochodnice.
Múzeum kysuckej dediny bude v túto nedeľu otvorené od 10.00 do 16.00 hod. a všetci návštevníci, ktorí prídu v maskách a zapoja sa do sprievodu budú mať vstup zadarmo.

Všetkých srdečne pozývame!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum