- ochutnávka stredovekých jedál
- komorný spevácky súbor i historický šerm

Tlačová správa Kysuckého múzea v Čadci
Čadca 4. 12. 2008

Vôňa gulášu, posúchov, kaší sa niesla v okolí radoľského kaštieľa minulú nedeľu, 30. novembra 2008. Neboli to však pokrmy tejto doby, ale stredoveké „špeciality“. V „dennej ponuke“ bol rôzne zaujímavosti: Stredoveký guláš, Cícerová kaša, Pohánková kaša, Osúchy s medom, Osúchy s cesnakom. O prípravu týchto špecialít sa postaral kolektív kuchárov -  pracovníkov Kysuckého múzea. Napriek tomu, že jedlá boli pripravované z jednoduchých surovín dostupných aj v stredoveku, návštevníkom chutili a dožadovali sa duplí. Jedlá chutili aj dnešným detským rozmaznaným jazýčkom, najväčší záujem mali o osúchy s medom ale i cícerovú kašu. Dospelí pochvaľovali guláš, v ktorom okrem mäsa bolo aj pol litra červeného vína a 2 dcl koňaku. Komu by nechutil?

Výbornú atmosféru dotvorilo vystúpenie komorného súboru starej hudby Cantica Juventica zo Strečna a ukážky stredovekých bojových zbraní v podaní skupiny historického šermu Taurus Ater z Martina. Cantica Juventica spríjemňovala návštevníkom prehliadku stálej expozície Meštianske bývanie na Kysuciach príjemnou prezentáciu stredovekých piesní. Deti mali najväčšiu radosť z ohlušujúcej streľby z húfnice, o ktorú stále žiadali členov skupiny Taurus Ater. Okrem strieľania predviedli používanie stredovekých zbraní a návštevníkov zasypali informáciami o bojoch v minulosti.

Predvianočnú atmosféru dopĺňala pani Štaffenová, ktorá priamo na mieste piekla a zdobila vianočné perníky a pani Kubínová s ukážkou výroby vianočných oblátok. Vďaka účinkujúcim i návštevníkom patrí nedeľná akcia medzi najúspešnejšie akcie tohto roku konané v Kaštieli Radoľa, veď len počet vydaných porcií bol okolo 120 a to bez duplí. Kaštieľ pre Žilinský samosprávny kraj spravuje Kysucké múzeum v Čadci.

Lenka Jancová
komunikačný manažér KM