mamicka moja78 290x450 Kadurova

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo v priestoroch Múzea Čadca pre svojich návštevníkov novú výstavu ,,Na ľudovú nôtu“.

Drevo bolo najdostupnejším a najrozšírenejším materiálom. Vďaka tomu máme dnes množstvo druhov výrobkov a veľa techník, ktoré sa využívajú pri spracovaní a výrobe drevených výrobkov. Zároveň sa s ním stretávame v rôznych oblastiach ľudovej kultúry –rezbárstve a maliarstve. Autormi výstavy sú Anton Kadura a Eva Comorková – Kadurová, ktorí už desať rokov prostredníctvom umeleckých diel prezentujú slovenskú kultúru a snažia sa tak dnešnú generáciu priviesť ku koreňom. Výstava predstavuje diela zhotovené z lipového dreva, reliéfy a plastiky, maľbu na plátno alebo drevo.
Blízky vzťah k prírode a umeniu sa začal formovať u Antona Kaduru už v útlom veku, postupne sa začal venovať rezbárstvu a dnes patrí k najvýznamnejším kysuckým rezbárom. Jeho tvorba je širokospektrálna od drobných bytových plastík cez reliéfy, až po monumentálne diela, ktoré zdobia množstvo verejných priestranstiev i súkromných záhrad, ale sú aj súčasťou zbierok múzeí a galérií v Čechách, Poľsku a Slovensku. Umeniu sa venuje aj jeho dcéra Eva Comorková-Kadurová, ktorej tiež učarovalo drevo, avšak trochu v inej podobe. Prostredníctvom maľby na drevo sa snaží sýtymi farbami zvýrazňovať letokruhy a dopĺňať ich realistickou maľbou.
Návštevníci si tak budú môcť na výstave pozrieť diela inšpirované prvkami ľudovej architektúry, ornamentom, ale i zvykmi a tradíciami.


Výstavu môžete navštíviť od 29. apríla 2022 do 28. októbra 2022 vo výstavných priestoroch Múzea Čadca.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

na ludovu notu page 0001