hrava hlava

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s BIBIANOU, medzinárodným domom umenia pre deti, pripravili pre návštevníkov Múzea Čadca interaktívnu výstavu Hravá hlava.

16.04.-04.09. 2023

Autori výstavy Katarína Kosánová, Barbora Peuch, Valéria Marákyová sa inšpirovali  konceptuálnou knihou českých autorov Davida Böhma a Ondřeja Buddeusa Hlava v hlavě ( Labyrint, 2013 & 2020).

Výstava je určená najmä detskému návštevníkovi, ktorý chce spoznávať, skúmať a objavovať zákutia ľudskej hlavy. Deti edukatívnou formou spoznajú, ako hlavu stvárňovali rôzni umelci, ako v nej vzniká nápad, koľko váži mozog a aké rôzne pomenovania má hlava. Dozvedia sa, na čo nám slúžia zmyslové orgány, či sa dá bez nich žiť, alebo či sa dajú nahradiť. Môžu sa zahrať na detektíva, poskladať identikit páchateľa, a tak zistiť, že na svete neexistujú dvaja identickí ľudia.

Pri putovaní zákutiami ľudskej hlavy sa deti dozvedia, čo je portrét, karikatúra, či busta. Výstava im ponúka nekonečné množstvo podôb hláv, ktoré môžu preskúmať na obrazoch – od masky faraóna, historickej fotografie, akademickej skice či balónových smajlíkov. Inšpirácia je všade okolo nás a predstavivosti sa medze nekladú. Pred zrkadlom si môžu podľa návodu vyskúšať aj grimasy, pretože, ako sa hovorí, koľko grimás vieš urobiť, toľkokrát si človekom. Oboznámia sa s rôznymi slovnými spojeniami týkajúcimi sa hlavy. Deti tu nájdu kapustnú či dutú hlavu. Na záver môžu zavítať aj do obce Gebuľová, kde si budú môcť vytvoriť hlavu podľa svojich predstáv.

Výstavu môžete navštíviť do 04. 09. 2023.

Všetkých srdečne pozývame.

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum