Ovečka ovečka trojaký úžitokKysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie Ovečka, ovečka trojaký účinok, ktoré sa skutoční v nedeľu 26. júla 2020.

Program na tomto podujatí bude naozaj bohatý. Môžete sa tešiť na komentovanú ukážku spracovania vlny na pódiu pri objekte Krčma z Korne spojenú s prezentáciou kramplovania, pradenia, tkania a výroby povrazov. Účinkovať bude aj ľudová hudba Potasz a to najskôr na Stanici Skanzen, ale aj počas jazdy Historickou lesnou úvraťovou železnicou a poobede i na pódiu.

Počas hudobného vystúpenia budú mať návštevníci možnosť vyskúšať si predvádzané remeslá.

Pozriete si ako sa strihajú ovečky, ale nebude chýbať ani tradičná kuchyňa starých materí. Ťahanie korbáčikov, bryndzová nátierka s chlebom, bryndzové halušky, baraní guláš či zemiaky plnené bryndzou. Aj toto budete môcť ochutnať počas nedele 26. júla.

Partnerom podujatia je spolok Koliba z Českej republiky a je realizované v rámci projektu Medzinárodná prezentácia ovčiarstva v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

Program:

  • 11.00 - 12.00 hod. účinkovanie ľudovej hudby Potasz - Stanica Skanzen a HLÚŽ
  • 12.00 - 13.00 hod. komentovaná ukážka spracovania vlny na pódiu
  • 14.00 hod. účinkovanie ľudovej hudby Potasz na pódiu
  • 15.00 hod. komentovaná ukážka spracovania vlny

FPU logo2 cierne