starejší2

Drevo pomáhalo ľuďom už od nepamäti. Ťažko si bez neho predstaviť materiálnu kultúru a život našich predkov. Z dreva bolo takmer všetko - od náradia, cez hudobné nástroje až po vnútorné zariadenia budov. Vlastne i samostatné domy boli výlučne len z dreva. Preto Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej činnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci so spoločnosťou Drevostavby Straka s. r. o. pripravilo ďalší ročník podujatia Deň múzeí v prírode- Deň dreva, ktoré sa uskutoční 12. septembra 2021 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

12.9.2021


Program bude naozaj bohatý, od 12:00 do 15:30 hod. si návštevníci budú môcť pozrieť v jednotlivých usadlostiach prezentáciu rôznej práce s drevom. Na lúke pri základom kameni prebehne lúpanie kôry z dreva pomocou škrabákov a obojručných nožov tzv. poriezov. V ďalšej usadlosti zasa uvidia majstrov tesárov pri kresaní trámov z dreva, ale dozvedia sa aj, ako sa opracovávajú a čapujú trámy. Samozrejme nebudú chýbať ani ukážky výroby štiepaného šindľa a na svoje si prídu i najmenší návštevníci, pre ktorých je pripravená súťaž v hode klátikom na terč. Zaujímavosťou a zároveň novinkou tohto podujatia bude nultý ročník súťaže v párovom pílení dreva ručnou pílou, ktorá nesie názov „Keď sa píly rozozvučia“. Prihlásiť sa môžu, ženy, muži, priatelia a priateľky do 8. septembra 2021 na t. č.: +421 41 4397 219, +421 41 4321 386 alebo e-mailom Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Počas celej súťaže od 13:00 do 15:00 hod. bude vyhrávať Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice.štatút.pdf

V súčasnosti sa, vzhľadom na vývoj pandémie, môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch, preto prosíme návštevníkov, aby sledovali jednak nariadenia príslušných autorít, ako aj našu webstránku. Spomínané podujatie a aktivity môžu byť obmedzené alebo zrušené podľa vývoja pandémie.

Okrem bohatej ponuky originálnych remeselných výrobkov, kultúrneho zážitku a súťaží ponúkame návštevníkom príjemnú, priateľskú atmosféru v lone kysuckej prírody.


Všetci ste srdečne vítaní!


Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum

den dreva