MG 1616

V minulosti sa jar začínala až symbolickým vynesením zimy z dediny. Na Smrtnú nedeľu si dievčatá zhotovili figurínu – Morenu, symbolizujúcu smrť, chorobu, zimu a za spevu ju horiacu hodili do rieky.

03.04.2022


Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa pri príležitosti 50. výročia od svojho založenia, rozhodlo v Múzeu kysuckej dediny oživiť tradíciu vynášania Moreny. Nedeľné podujatie Morena, Morena, kde si prebývala... sa v skanzene uskutoční 3. apríla 2022.

Z výskumu Márie Ďuroškovej z Ochodnice: „Morena sa vynášala na čiernu nedeľu. Vynášala sa preto, aby voda zobrala všetko zlé, hlavne chorobu, preto aj ženy dávali na jej oblečenie pekné veci, ako podviku, šatku, šorc, zásteru. Po polnoci sa za brieždenia vybrali k miestu, kde ju mali utopiť a pritom spievali:


Morena, Morena, kde si nocovala,

u starej politri kapustu rovnala.

Morena, Morena, kde ťa poneseme,

u Olejka v hati tam ťa utopíme.

Morena, Morena za kohos umrela,

za pána richtára, aj za jeho syna.


Prešli ku hati, postupne ju vyzliekli a pritom sa snažili zobrať z nej, čo najviac vecí, aby sa skoro vydali. Potom ju hodili do hate a povedali : „Všecko zlé od nás a to dobré pri nás!“.


Ak vás zaujíma, ako sa tento zvyk zachoval v podaní DFS Nezábudka zo Zborova nad Bystricou, príďte do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke, kde na vás čaká zaujímavý program:

11.00 - 16.00 hod.  anketa o najkrajšiu Morenu 
13.00 - 14.00 hod. workshop Urob si Morenku s prednáškou
             14.00 hod. sprievod s Morenou po skanzene v podaní DFS Nezábudka

 

Skanzen bude pre širokú verejnosť v tento deň otvorený od 11:00 do 16:00 hod.
Tešíme sa na vašu návštevu!

 

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

Vás srdečne pozýva v nedeľu 27. februára 2022 na podujatie