Joof
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci so Slovak & Czech World Network Žilina, Slovensko-český klub Praha, Slovak World Network Praha a Svetové združenie Slovákov v zahraničí Bratislava, pozývajú všetkých milovníkov folklóru do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na dvojdňový festival Jánošík & Ondráš Folk Fest, ktorý sa bude konať 20. a 21. augusta 2022.

20.-21.8.2022

Lákadlom 9. ročníka festivalu budú známe folklórne súbory zo Slovenska a Čiech, prezentácia Kuchyne starých materí, remeselnícky jarmok, výstava Ihlou maľované či vyhliadkové jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici.

Už v sobotu 20. augusta 2022 dopoludnia si  návštevníci pri Raganovom mlyne budú môcť vychutnať program pod názvom „POZDRAV VYCHYLOVKE“, v ktorom sa predstavia DFS Drevárik, Mária a Radko Záhumenskí a rôzni sólisti, inštrumentalisti festivalu. Počas programu bude návštevníkov sprevádzať  multiinštrumentalista Drahoš Daloš, ktorý sa výrobe hudobných nástrojov venuje už viac než 25 rokov. Návštevníci sa môžu tešiť aj na workshop hudobných nástrojov – flauta, fujara, píšťala. Festival sa o 11:00 hod. a 13:00 hod. prenesie aj na Historickú lesnú úvraťovú železnicu, kde sme pre návštevníkov pripravili  prepad vlaku zbojníckou družinou z FSK Kýčera z Čierneho Balogu. Od 14:00 hod. do 14:30 hod. sa v programe pod názvom „HUSLIČKY Z JAVORA“ na stanici Skanzen predstavia zúčastnené ľudové hudby festivalu. Od 15:15 hod. do 16:30 hod. si milovníci ľudových piesní môžu vychutnať na amfiteátri pri Krčme z Korne program „KEĎ SI JA ZASPIEVAM“, v ktorom sa predstavia ženské, mužské spevácke skupiny a sólisti pozvaných folklórnych skupín a súborov. Od 17:00 hod. do 18:30 hod. si v programe „PRIŠLI SME K VÁM...“ zatancujú a  zaspievajú skúsení ostrieľaní folkloristi z FS Oravan Senior, FS Podpolianski vrchári, FSK Kýčera, SFS Staroľubovňan, Old Stars Břeclav ,FS Šmykňa Ostrava, Drahoš Daloš a ďalší. Tí, ktorí sa rozhodnú stráviť v skanzene aj večer, sa môžu zabaviť od 19:00 hod. na ľudovej zábave na pódiu pri Krčme z Korne do 22:30 hod.  

V nedeľu 21. augusta 2022 sa návštevníci môžu tešiť od 11:00 hod. do 11:30 hod. na program „HRAJÚCA A SPIEVAJÚCA ŽELEZNIČKA“, v ktorom sa predstavia účinkujúci tohto festivalu.  Tradične nebude chýbať ani svätá omša, ktorá začne o 13:00 hod. v Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou. Nedeľný program uzatvorí od 13:30 hod. do 15:30 hod. galaprogram „ Z DEDINY DO VESNICE“, v ktorom sa predstavia ĽH Potočiari, KAF Hojana, ĽH Vajčovská trojka, FS Oravan Senior, FS Podpolianski vrchári, FSK Kýčera, SFS Staroľubovňan, Old Stars Břeclav , FS Šmykňa Ostrava, Drahoš Daloš a ďalší. Sprievodným nedeľným programom bude Kuchyňa starých materí a remeselnícky jarmok.

Folklórny festival Jánošík & Ondráš Folk Fest 2022 sa bude konať pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.

Všetci ste srdečne vítaní!

Mgr. Miroslava Jančulová

Janosik a Ondras akt page 0001