Black Gold Modern Elegant Dinner Party Invitation 1

Tradične sa začiatkom októbra, pri príležitosti sviatku Panny Márie Ružencovej, koná v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke prezentačné podujatie obce Zborov nad Bystricou. Podobne ako po minulé roky Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s obecným a farským úradom zo Zborova nad Bystricou pripravili na nedeľu 9. októbra 2022 podujatie Zborovská svadba.

09.10.2022


Svadobné obrady patria oddávna k najväčším rodinným udalostiam. Etnograf Kysuckého múzea Pavol Markech vysvetľuje, že tradičné svadobné obyčaje patria k najobľúbenejším zložkám rodinného života nielen na Kysuciach: „Už naši slovanskí predkovia im pripisovali dôležitý význam. Azda niet atraktívnejšej a veselšej zložky ľudových obyčají.“ Ako ďalej uvádza, svadba v minulosti súvisela s agrárnym kalendárom. Konala sa predovšetkým v období poľnohospodárskeho pokoja, najmä v jeseni a v zime. V období hospodárskych prác nebol na svadbu čas. „Jedným z motívov svadby bola aj hojnosť, zabezpečenie prosperity a dostatku všetkého na svadobnú veselicu, čo bolo možné až po zbere úrody,“ dodáva.
Program bude naozaj bohatý a návštevníci sa od 10.00 do 15.30 môžu tešiť na jedlá z kuchyne starých materí. Pripravovať sa bude kapustnica a koláče. Tradične nebude chýbať ani svätá omša, ktorá začne o 13.30 hod. pri kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou. Bude ju celebrovať duchovný otec Peter Škor. O 14.30 hod. otvoríme nový Školský náučný chodník, ktorý je tematickým pokračovaním NCH Kysucký detský les. Tvoria ho informačné tabule, ktoré prezentujú rôzne druhy rastlín, živočíchov žijúcich v danom ekosystéme. Návštevníci si budú môcť cez QR kód vypočuť "hudobné okienko", v ktorom tradičný folklór predstaví skupina Bystrická Kasňa, speváčka Simonka Mária Halvoníková a sólová speváčka Mgr. art. Vlasta Mudriková. Školský náučný chodník bol pripravený v spolupráci s obcou Zborov nad Bystricou, Pedagogickou fakultou Trnavskej univerzity v Trnave v rámci projektu „Implementácia prírodovedného vzdelávania na základných školách s využitím novovytvorených školských náučných chodníkov vo vybraných oblastiach Slovenska“. Následne sa môžu všetci o15.00 hod. presunúť k amfiteátru pri Krčme z Korne na galaprogram „Zborovská svadba", v ktorom sa predstavia folkloristi zo Zborova nad Bystricou: FS Zborovanka, Zborovskí heligonkári a DFS Nezábudka.
Okrem uvedeného programu sa návštevníci môžu tešiť na výstavu Ihlou maľované, výstavu HODNOTY a na vyhliadkové jazdy vlakom.

Program:
10.00 – 15.30 hod. Kuchyňa starých materí
13.30 hod.                Svätá omša v Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou
14.30 hod.                Otvorenie Školského náučného chodníka
15.00 hod.                Folklórne pásmo Zborovská svadba

Všetkých srdečne pozývame!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

Vás srdečne pozýva v nedeľu 27. februára 2022 na podujatie 5