8

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva všetkých nadšencov lesných železníc, ale aj širokú verejnosť 19. mája 2024 na podujatie Deň železnice.

19.05.2024

Historická lesná úvraťová železnica (HLÚŽ) tvorí organickú súčasť Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. Je zachovanou a funkčne obnovenou časťou bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice (KOLŽ), ktorá vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc vybudovaných v roku 1915 – 1918, kysuckej – z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej – z Lokce do Erdútky (terajšej Oravskej Lesnej). Spojenie oboch železníc sa uskutočnilo vybudovaním spojovacej trate z Erdútky do Chmúry.

Po spojení dosiahla celková dĺžka KOLŽ vyše 110 km, z toho 61 km hlavnej trate, zbytok tvorili odbočky, ktoré sa budovali, rušili, predlžovali alebo skracovali podľa potreby odvozu vyťaženého dreva. Prevádzka na KOLŽ bola ukončená na konci roku 1971 z dôvodu jej zrušenia a okrem 8 km dlhého úseku Chmúra – Tanečník, v ktorom sa nachádzal cenný úvraťový systém, bola ostatná trať demontovaná. Pomocou úvraťového systému sa prekonávalo väčšie prevýšenie (217,69 m) na pomerne krátkom úseku (vzdušná vzdialenosť 1500 m).

Pre návštevníkov sme opäť aj tento rok pripravili zaujímavý sprievodný program. Počas dňa budú v ponuke vyhliadkové jazdy do časti Prvej úvrate a späť spojené s ukážkou úvraťového systému. V prevádzke budú tento rok motorové lokomotívy, nakoľko na parných lokomotívach prebieha generálna oprava. Pre železničných nadšencov budú v ponuke aj jazdy drezinou zo Stanice Skanzen do Stanice Sedlo Beskyd kde na nich čaká rozhľadňa s výhľadom na okolitú panorámu. Na jazdy drezinou na Oravu je potrebné sa vopred objednať telefonicky na t.č.: +421 4397219. Nezabudli sme ani na ukážku pôvodnej funkcie železnice- zvážanie dreva na vozňoch, či gelbovanie dreva na vozne. Pre deti sme pripravili fotenie sa výpravcovskou čiapkou na drezine „ Motorko“, kreslenie a maľovanie vláčikov v detskom kútiku. Tí odvážnejší si budú môcť vyskúšať aj pribíjanie železničných klincov. Súčasťou podujatia bude aj prepad vlaku zbojníkmi z FS Drevár z Krásna nad Kysucou.


Program:     

 9.30- 16.00 hod.     Jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici
   Premietanie filmu o Historickej lesnej úvraťovej železnici
   Fotenie s výpravcovskou čiapkou a výpravkou na drezine „Motorko“
   Kreslenie vláčikov v Detskom kútiku
 10.00 – 15.30 hod.  Ukážky podbíjania koľajníc
 12.30 hod.    Ukážka gelbovania dreva
 13.00, 13.45 hod.   Prepad vlaku zbojníkmi
 14.30 hod.       Folklórne vystúpenie

 .                      

Všetkých srdečne pozývame!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

železnica plagat