20220506 110812

 

Kysucké múzeum pripravilo pre všetkých milovníkov úžitkového umenia, jemnosti a pôvabu výstavu porcelánu Krehká krása, ktorá sa koná v Kaštieli Radoľa od 8. 5 – 18. 9. 2022.

8.5-18.9.2022

Vystavené kúsky pochádzajú z obdobia prvej polovice 19. až druhej polovice 20. storočia. Gro výstavy tvorí kolekcia, získaná v roku 2020 vďaka financiám, poskytnutým Fondom na podporu umenia, kedy sa do múzea dostalo 143 predmetov v hodnote 4475 eur (dotácia 4000, povinné spolufinancovanie 447,50, vlastné zdroje nad rámec spolufinancovania 27 eur).

Návštevníci tak môžu obdivovať taniere, šálky s podšálkami, cukorničky, kanvice, čajové a kávové súpravy, jedálenské servisy, ale nachádza sa tu napr. kalamár z roku 1838, nádoba na maslo v tvare truhličky s vrchnákom s bohatou plastickou výzdobou a zlátením (1837) alebo porcelánová svätenička s figurálnym motívom.

Najčastejšie zastúpenými porcelánkami sú Horní Slavkov, Březová, Klášterec nad Ohří, Loket, Rybáře, Ostrov u Karlových Varov, Stará Role, Kysibl, Epiag, Karlovarský porcelán n.p.

Medzi najstaršie zbierky patrí napr. šálka s podšálkou z tenkostenného porcelánu (Horní Slavkov 1830-1847), maľovaný tanier (Horní Slavkov 1838), dezertný tanier (Loket, 1843). Z Viedne je v zbierkach súprava šálky s podšálkou, cukorničky a dvoch kanvičiek (1846-47), nechýba ani maľovaný tanier z meissenskej porcelánky z cca 19. storočia, atď.

Z druhej polovice 20. storočia sú zaujímavé napr. zbierky z podniku Karlovarský porcelán n.p., závod Lesov – servis bielej farby s jemným plastickým ornamentálnym zdobením s motívom rýb, ku ktorému patria dve šálky s podšálkami, cukornička a podnos na zákusky. Z Lesova pochádza aj jedálenská a zo Starej  Role zas kávová súprava elegantných tvarov tzv. bruselského typu (nazvaného podľa úspechu čs. porcelánu na svetovej výstave Expo 58 v Bruseli). Obe sú bielej farby, dekorované  jemnými čiarkovými lístkami okrovej a čiernej farby a zlatými líniami.

Návštevníci sa tiež  napríklad dozvedia, čo je porcelán, kto ho objavil a ako sa začala jeho výroba na európskom kontinente a v Čechách. Pre školákov sú pripravené aj tvorivé dielne Stolovanie – dejiny, pravidlá a etiketa, kde sa deti dozvedia niečo o tom, ako sa stolovalo v minulosti, aké zásady platili na hostinách a ako sa pri stole správame dnes. Popri tom sa zahrajú na návrhárov porcelánovej továrne a vyzdobia vlastný (papierový) tanier.

Všetkých srdečne pozývame


Mgr. Andrea Paráčová

Kysucké múzeum

Plagát Krehká krása pages to jpg 0001