hLáVKA DO KRáSY ODETá 5Úprava a pokrývka hlavy kedysi poukazovala na stav aj sociálne zaradenie človeka. Podľa čepca alebo zdobenia šatky, ktorú mala žena na hlave, bolo na prvý pohľad jasné či je chudobná, alebo bohatá. A taktiež jej okolie okamžite vedelo, že ide o vydatú ženu. Slobodné totiž čepce nenosili. Nosiť čepiec nebolo výsadou, ale povinnosťou.

12.6-16.10.2022

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v Kaštieli Radoľa výstavu s názvom Hlávka do krásy odetá, ktorá bude sprístupnená od 12.6.2022 do 16.10.2022.

Kurátorka výstavy Mgr. Helena Kotvasová prostredníctvom výstavy predstavuje verejnosti praktickú, ale i estetickú stránku najrôznejších pokrývok hlavy z oblasti Kysúc, mnohorakosť využitia tradičných materiálov a výrobných techník. Nosnou časťou výstavy je prierez rôznymi druhmi čepcov, šatiek, skosiek a podvik zo zbierkového fondu Kysuckého múzea. Dominancia ženských pokrývok hlavy je pochopiteľná, keďže „parádenie sa“ je doménou krajšej časti ľudstva. Okrem ženských pokrývok hlavy si návštevník bude môcť pozrieť i detské čepčeky, ktoré nosili deti od narodenia až do dovŕšenia 3. až 4. roku života. Priaznivci ľudovej kultúry budú mať možnosť bližšie sa oboznámiť so spôsobom česania vlasov malých dievčat, dievok i žien na Kysuciach. V súvislosti s účesmi sú zaujímavosťou tzv. „chomelky“, ktoré sa používali pri tvorbe ženského účesu. Ide o pomôcky z dreva alebo slamy lichobežníkového tvaru, potiahnuté tvrdším plátnom. Súčasťou výstavy bude i prezentácia spôsobu ich použitia. Samozrejme sme nezabudli ani na mužov, aj keď u nich je pochopiteľne rôznorodosť pokrývok hlavy o niečo menšia. Výstava je doplnená o textovú časť s dobovými fotografiami, medzi ktorými nechýbajú ani fotograficky zdokumentované postupy viazania šatiek či tvorby účesov.

Všetci ste srdečne vítaní!

Mgr. Miroslava Jančulová

Kysucké múzeum

hLáVKA DO KRáSY ODETá PLAGáT