20230518 133745

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v Kaštieli Radoľa pre svojich návštevníkov novú výstavu ,,Na ľudovú nôtu“.

Autormi výstavy sú Anton Kadura a Eva Comorková – Kadurová, ktorí už desať rokov prostredníctvom umeleckých diel prezentujú slovenskú kultúru a snažia sa tak dnešnú generáciu priviesť ku koreňom. Na výstave sa predstavia ich diela zhotovené z lipového dreva, reliéfy a plastiky, maľba na plátno alebo drevo.

20230518 133719

Anton Kadura patrí k najvýznamnejším kysuckým rezbárom. Jeho tvorba je širokospektrálna od drobných bytových plastík cez reliéfy, až po monumentálne diela, ktoré zdobia množstvo verejných priestranstiev i súkromných záhrad, ale sú aj súčasťou zbierok múzeí a galérií v Čechách, Poľsku a Slovensku. Umeniu sa venuje aj jeho dcéra Eva Comorková – Kadurová. Odmalička bola obklopená drevom, drevenými dielami jej otca. Drevo jej učarovalo, avšak drevorezba sa pre ňu ako ženu zdala príliš náročná. V maľbe na drevo sa snaží zvýrazňovať letokruhy a dopĺňať ich realistickou maľbou. Používa výrazné farby a nikdy nesiaha po čiernej. Tmavé tóny sa snaží dosiahnuť miešaním iných farieb, ale čiernu ešte nikdy nevyužila.

20230518 133658

Návštevníci si tak budú môcť na výstave pozrieť diela inšpirované prvkami ľudovej architektúry, ornamentom, ale i zvykmi a tradíciami.

K výstave sú pre školákov pripravené aj tvorivé dielne s ľudovou tematikou.

Výstava potrvá do 3.9.2023

Andrea Paráčová

Kaštieľ Radoľa