logo PL SK

Projekt sa realizuje v rámci  Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko

Vedúci partner: Žilinský samosprávny kraj

Partner projektu č. 1: Gmina Rajcza

Partner projektu č. 2: Rzymskokatolicka Parafia Św. Wawrzyńca D.M. i Św. Kazimierza Królewicza, Rajcza

Dňa 15.10.2019  bola podpísaná Zmluva o poskytnutí finančného príspevku medzi Riadiacim orgánom (Ministerstvo rozvoja a financií vo Varšave) a Žilinským samosprávnym krajom ako vedúcim partnerom.

Celkové oprávnené výdavky za ŽSK: 2 231 844,48 €

EFRR (85%): 1 897 067,80 €

Štátny rozpočet (10%): 223 184,44 €

ŽSK (5%): 111 592,24 € (spolufinancovanie)

Obdobie realizácie: začiatok 01.09.2019 a ukončenie 31.10.2022

Realizáciou projektu dôjde k zatraktívneniu kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničného regiónu. Viditeľným a trvácim výstupom projektu budú zrekonštruované kultúrne a prírodné pamiatky v cezhraničnom regióne, ktoré budú naďalej slúžiť na propagáciu cezhraničného dedičstva. Zlepšená infraštruktúra kultúrneho a prírodného dedičstva a lepší prístup k informáciám o dedičstve pohraničia umožnia lepšie, širšie a hlavne trvalejšie využitie potenciálu pohraničia miestnym obyvateľstvom ako aj návštevníkmi. Pre návštevníkov obnovených kultúrnych a prírodných pamiatok ako aj podujatí, ktoré sa tam konajú, sa stanú prírodné a kultúrne hodnoty regiónu motiváciou na cestu s cieľom spoznať jeho históriu v nadväznosti na kultúrne, sakrálne a prírodné pamiatky a aktívne oddychovať. Vďaka realizácií projektu aj miestne komunity posilnia svoju kultúrnu a spoločenskú identitu a zároveň zlepšia podmienky na kvalitné využívanie voľného času. Vzájomnou propagáciou cezhraničného územia v rámci projektu vytvárame prostredie pre jeho ďalší rozvoj. Inovatívnosťou projektu je spojenie témy kultúry, duchovna a zdravia, čo odráža súčasne trendy životného štýlu obyvateľstva v cezhraničnom regióne. Miestne obyvateľstvo ako aj návštevníci regiónu čoraz viac vyhľadávajú možnosti aktívneho trávenia voľného času v prírode, pričom berú do úvahy aj starostlivosť o vlastné zdravie a duchovný rast.

V projekte sa nachádzajú všetky tri spomenuté aspekty – kultúrna pamiatka Historická lesná úvraťová železnica (HLÚŽ) na Vychylovke, výstavba soľného inhalatória v Rajczi a duchovný rozmer projektu dodáva zriadenie múzejnej expozície o histórií zázračného obrazu Madony z Rajcze.

Za ŽSK bude v  rámci realizácie projektu rekonštruovaná historická lesná úvraťová železnica, tak aby tento úsek bolo možné uviesť do prevádzky. Je navrhnutá rekonštrukcia železničného zvršku a spodku železnice pre traťovú rýchlosť 20 km/hodina. Taktiež je navrhnutá rekonštrukcia nástupišťa v stanici "Kubátkovia" a rekonštrukcia úrovňových priecestí, ktorá pozostáva z osadenia drevených hranolov. Ďalej bude riešená nová kabelizácia súvisiaca s rekonštrukciou predmetného úseku. V rámci navrhovaných stavebných prác dôjde k rekonštrukcii existujúceho mosta a prispôsobenia jeho stavu na prevedenie historickej úvraťovej železnice. Uvedený mostný oblúk premosťuje potok, zábradlie je navrhnuté drevené dvojmadlové. Obnova ďalšieho mosta pozostáva z vybúrania jestvujúceho priepustu a vybudovania nového mostného objektu na jeho mieste.