logo FPU   ZSK LOGO ZSK COLOR     vseobecne sirka

Kysucké múzeum získalo v roku 2021 vďaka úspešnému projektu Akvizícia starožitných hodín financie z Fondu na podporu umenia. Fond podporil projekt sumou 2300 eur, Žilinský samosprávny kraj prispel 610 eurami a múzeum nad rámec povinného financovania z vlastných zdrojov doplatilo 140 eur. Múzeum tak získalo desať kusov vzácnych starožitných nástenných hodín, pochádzajúcich z rokov 1850 – 1920 od súkromného zberateľa pána Ľubomíra Beláka zo Starej Bystrice.

 Pán Belák, hoci nie je vyučený hodinár, sa zberu, ale aj reštaurovaniu a oprave hodín a hodinových strojčekov venuje už vyše 40 rokov. Všetky hodiny sú funkčné a doma má malé múzeum – jeho zbierka obsahuje vyše 100 kusov nástenných skriňových hodín od rôznych výrobcov. Keďže múzeum malo do roku 2021 vo svojich zbierkach len niekoľko kusov hodín – ide o dvoje secesné nástenné hodiny, troje stolné hodiny z prvej polovice 20. storočia, nástenné hodiny z polovice 20. storočia, niekoľko skriniek z hodín a pár budíkov, bolo pre múzeum veľmi prínosné doplniť tento fond o nasledovné predmety: hodiny nástenné dvojzávažové, hodiny nástenné „husľovky“ jednozávažové, hodiny nástenné trojzávažové, hodiny nástenné jednozávažové, hodiny strunové „mlynárky“, hodiny strunové štvrťové, hodiny dvojzávažové matečné L. Heinz, hodiny prvorepublikové, dvojzávažové, hodiny dvojzávažové „husľovky,, hodiny nástenné jednozávažové.

Veríme, že po odbornom spracovaní novozískaných hodín ich budeme môcť prostredníctvom výstavy predstaviť širokej verejnosti.

Akvizíciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.

Mgr. Andrea Paráčová, kurátor

Akvizícia starožitných hodín